Meetme@OIRSCHOT 2023

Nederlands Kampioenschap Houten Pijp 2023

Pijp: speciale pijp (unieke editie) van Gubbels – De Koninklijke Pijpfabriek
Tabak: NFP jubileum blend met Zuidam Jenever (My Own Blend)

Informatie/inschrijving: secretariaat@pijprokers.nl (Ronald)
De wedstrijd wordt gehouden op zondag 10 september 2023
“Hoeve 1827”
Oude Grintweg 90
5688 MB OIRSCHOT

Programma:
12.00 uur: Lunch
14.00 uur: Inschrijving deelnemers
14.45 uur: Start wedstrijd
17.30 uur: Prijsuitreiking

Deelname pijproken € 35,- alleen via voorinschrijving. Te voldoen voor aanvang van de wedstrijd.

‘Smokin’ Delicious Lunch:

€ 22,50 (alleen voor NFP (gilde)leden, donateurs en wedstrijddeelnemers) via voorinschrijving en betaling op NL70 RABO 0377 5936 05 t.n.v. C.N. Crans.

Inschrijving wedstrijd en aanmelding / betaling lunch
(met vermelding van namen) voor 5 september 2023

CIPC newsletter 20/ Winter 2023

Dear friends,

With this “winter” newsletter I would like to draw your attention to the new CIPC products, made last year and special attention to the upcoming International Pipe Smoking day (IPSD) that will be held on February 20th 2023.

During the G.A. in ISTANBUL we made the annoucement already, but now everything is ready: 3(!) brandnew CIPC products:
– The software program for slow smoking competitions;
– The guide for the organization of a CIPC championship in slow pipe
smoking;
– The (new!) CIPC regulations for International Pipe Smoking
Championships.

More info on our CIPC website and MANY THANKS Michal and Mark for this EXCELLENT work! 

Like we discussed during our CIPC G.A. in ISTANBUL I would like to urge all of you to participate in the IPSD 2023 project by having (not only) your national members organize a chain of national events in your country but join our special “50 years” photo competition.

This can vary from groups of pipe smoking people gathering at a well-known national spot to a very simple smoking evening at your local club and everything in between but ….. with your home-made sign: “CIPC 50 years”!

Send two pictures, before the beginning of March 2023, to the S.G. mr. Mark Dyer. An independent jury will choose the “best one” being announced at the beginning of the World Championship in Bucharest. Of course “physical” proof of all the pictures / your participation will be placed on the CIPC website.

Be as creative as possible and come foreward with your outstanding products!

Finally, visit in the coming weeks / month our CIPC website for more info about the upcoming CIPC World Championhip in Bucharest / Rumania.

Kind regards, Cornelius C.N. Crans MA. – CIPC president.

RELAX WITH YOUR PIPE

Strong advice: please, do not keep this info only for yourselves but communicate this newsletter with your pipe smokers friends by using all kinds of social media / sharing info on facebook. Attachment: special CIPC flyer IPSD.

World cup Instanbul

Een klein Nederlandse deelnemers veld, maar heel duidelijk aanwezig afgelopen weekend in ISTANBUL tijdens de World Cup voor teams. Zichtbaarheid, met name de leden van het Dordtse pijprokers gilde, vanwege hun onberispelijke kleding maar ook door het nieuwe (uitschuifbare) DPG vaandel. Compliment!

Het was een bijzondere bijeenkomst met een kleine 170 pijprokers uit 17 verschillende landen. Niet alleen bijzonder omdat wij er ruim twee jaar op hebben moeten wachten (door Covid) maar vooral bijzonder om de veerkracht en de blijdschap van alle aanwezigen te bemerken. Er kan maar een conclusie aan worden verbonden: DE wereld pijprokers organisatie CIPC – 50 jaar jong is (nog) springlevend!

Meer info / uitslagen / CIPC 50 jaar video zijn te vinden op de CIPC website en bij deze een echte nieuwsfeit: volgend jaar (2023) zijn de Wereld Kampioenschappen in Boekarest / Roemenië (zondag 8 oktober).

Oirschot 2022

30 september 2022: OIRSCHOT 2022

Wat een geweldige opkomst en wat een goede samenhorigheid, een echte gemeenschap van gelijk gestemden die de cultuur van het pijproken heel serieus neemt en uitdraagt!

Deelnemers (60) uit Duitsland, België, Italië en natuurlijk Nederland. En, 1/3 gedeelte van de deelnemers aan de wedstrijd zijn jong (om misverstanden te voorkomen: tussen de 21 en 26 jaar), studenten van het Wageningse Dispuut “de Toebacksuygers”.

Het was een pittige wedstrijd met die speciale Goudse lakpunt van (bijna) 100 jaar oud (met dank aan het DPG). Het is dan ook geen wonder dat een “oude rot” in het wedstrijd roken, Henk Hulsen (BPG), met de eer ging strijken: Nederlands Kampioen Kleipijproken 2022.

Nieuwsgierig geworden: bekijk dan het beeldmateriaal en geschreven rapportage van Omroep Brabant die zeer uitvoerig heeft bericht over deze zeer succesvolle editie in OIRSCHOT!

DPG 40 jaar

5 september 2022: DPG viert 40 jarig jubileum

Afgelopen zaterdag was het zover, de viering van een historisch feit: het 40 jarig bestaan van het Dordtse Pijprokers Gilde (DPG).

En wat kan een mens zich beter wensen dan de tuin van een historisch museum (van Overschie) als ontmoetingsplaats te hebben om dan dat historisch feit met elkaar uitgebreid te vieren. Heel veel indruk maakte de (soort processie van) optocht van (bijna alle) leden van het gilde van het kerkplein naar de feest locatie via de hoofdstraat van Overschie. Dat ook de beschermheilige van het gilde, St. Nicotinus, in eigen persoon aanwezig bleek te zijn, was natuurlijk een geweldige verrassing. De gedane uitspraken door zijn heiligheid over het rookbeleid van de regering laat ik hier buiten beschouwing!

Uiteraard heeft de voorzitter van de NFP (tevens lid van het DPG) de feestgangers toe gesproken en  hen van harte gefeliciteerd met het bereiken van deze bijzondere mijlpaal. Hij kon het niet laten om het oprichtingsjaar 1982 van het gilde te voorzien van een persoonlijk sfeerbeeld: “in dat jaar (1982) ging ik zelf voor het eerst voor mijn werk met de trein naar Den Haag. Aan het begin van de reis zocht ik de speciale rook coupe op om daar met genoegen een pijp op te steken. Op mijn kamer bij VWS werd er tijdens vergaderingen (stevig) gerookt hetgeen geen probleem was, want er werd gewoon een raam open gezet voor de frisse lucht. Het DPG kwam dat eerste jaar bijeen in een historisch pand genaamd “huys met de gulden oliphant”. Wat een mooie tijden en sweet memories!

Andere tijden, andere regels, maar de leden van het DPG waren en zijn tot de dag van vandaag onberispelijk gekleed tijdens een officiële wedstrijd. Het NFP bestuur wenst hen goede samenkomsten toe op weg naar het volgende jubileum, ofwel op naar de 50!

Oirschot 25 september 2022

Omroep Brabant:

Het zag zondag blauw van de rook in Oirschot. De beste kleipijp-rokers streden daar om het Nederlands Kampioenschap. De ‘eeuwenoude traditie’ lijkt nog altijd vurig.

10 aug 2022. Ketels aan de Kade

10 aug 2022
Ketels aan de Kade

Eindelijk was het weer zover….

Allerlei blokkades de afgelopen twee jaar, vooral wanneer er sprake zou kunnen zijn van de aanwezigheid / het bij elkaar komen van grote groepen mensen. En ja, daar was in het verleden zeker sprake van, dat heeft een ieder kunnen vaststellen wanneer je het festijn “Ketels aan de Kade” ooit hebt bezocht.

Afgelopen zondag 7 augustus was het gelukkig weer mogelijk om de kades en straatjes van Delfshaven te voorzien van een groot aantal marktkramen. Het bestuur van de Federatie voor Pijprokers had de uitnodiging per kerende post beantwoord met “ja, we komen graag”!

En wat voor een zonnige dag is het (weer) geweest, echt in elk opzicht! Wederom een prachtige “zichtplek” en dat hebben wij geweten. De gehele dag waren er mensen te vinden bij onze kraam om meer te weten te komen over de erfgoed traditie “de cultuur van het pijproken”. Voor het eerst ook onze nieuwe flyer kunnen uitdelen waarvoor veel belangstelling bleek te zijn! Kort en goed, het was een bijzonder succesvolle dag, niet in de laatste plaats dankzij de aanwezigheid van de veelzijdige kunstenaar en DPG pijproker, de heer Jan Both!

27 juni 2022 Bezoek Tefaf

Het is altijd fijn om te bemerken dat de cultuur van het pijproken soms op de meest exclusieve plekken zichtbaar wordt gemaakt. Dat woord “exclusief”mag zeker gebruikt worden voor de unieke kunstbeurs, genaamd TEFAF.

Recent kon men zijn / haar ogen weer niet geloven als het gaat over de bandbreedte van het tentoongestelde voorwerpen op de jaarlijkse beurs in Maastricht. Natuurlijk schilderijen en tekeningen, maar wie denkt er nu aan voorwerpen die de cultuur van het pijproken zichtbaar maken? Veelsoortige pijpenkoppen, met name van meerschuim, maar ook een prachtige collectie raspen en zelfs een pijp op wieltjes.

Natuurlijk werd de stand van de voormalige erfgoed ambassadeur, de heer Estie bezocht, die overduidelijk liet zien dat hem onze erfgoed traditie nog steeds na aan het hart ligt!

2 mei 22 Erfgoed

TROUW schrijft over kwetsbare erfgoed tradities.
Onlangs verscheen in het dagblad TROUW een artikel over erfgoed tradities onder de titel “Tradities veranderen en dat kan even pijn doen”. De journalist laat de nieuwe KIEN directeur aan het woord, de heer van Baalen en in een tussenzin wordt gesteld dat “de cultuur van het pijproken uitsterft”.Een toevallige krantenlezer uit Middelburg heeft daarop de pen gepakt om dat oordeel te nuanceren. Die reactie is recent geplaatst in genoemde krant in de rubriek “lezersreacties”. Veel leesplezier gewenst.

Uit: Trouw zaterdag 14 mei 2022

Uit: Trouw 21 mei 2022 ‘Lezers schrijven’