PIJPROKEN en VOETBAL?!

Nu het Europees Kampioenschap Voetbal voor de deur staat vroeg ik mij af of het motief voetbal ook bij tabak- en rookartikelen is gebruikt. Het antwoord is bevestigend.
Als volkssport nummer ëën zijn er afbeeldingen te vinden op pijpen, verpakkingen, op plaatjes uitgegeven door tabaksfabrikanten en series sigarenbandjes. Wij beperken ons tot de eerste categorie: (tabaks)pijpen.


PIJPEN

Afbeeldingen op pijpen vinden we vooral in Engeland, de bakermat van het voetbal. De leukste modellen geven een spelmoment weer, een passing, een rush een dribbel. De Engelse pijpenfabrikanten, wetende dat de Engelsen dol op voetbal zijn hadden soms 6 modellen in hun verkoopcatalogus staan, in verschillende grootten geheel uit klei vervaardigd of met een mondstuk gemonteerd.
Een heel bijzondere Engelse pijp is de Giant, een grote pijp, niet zozeer bedoeld om te roken, maar gebruikt voor reclamedoeleinden met een lengte van 21.8 cm en een hoogte van 9.5 cm.

In Nederland heeft de pijpenfabriek Goedewaagen uit Gouda diverse kleipijpen gemaakt. We kennen de doelman in zijn doel, de pijp met het woord “Goal” en de bal aan de schoen.
Voetbalafbeeldingen komen ook op gegoten doorrokers voor. Na veelvuldig roken verscheen het plaatje naarmate de pijp bruiner werd. Bij luxere modellen werd een gekleurd plaatje voor het bakken op de kop gestreken,
en daarna met transparant glazuur voor de tweede keer gebakken. Deze pijp (zie plaatje spelmoment) werd door de fabriek van Van der Want & Barras omstreeks 1935 vervaardigd.

In Duitsland (Westerwald) werden ook voetbalpijpen geproduceerd.
Voornamelijk modellen die de schoen met voetbal uitbeeldden.
De fraaiste komt van de fabriek J. Schilz-Müllenbach uit Höhr waarbij je bij de “oude” leren bal de segmenten van de bal en de veter kunt waarnemen


Met dank(!) aan de schrijver de heer Fred Tijmstra / bron: St. SNT.