5 september 2022: DPG viert 40 jarig jubileum

Afgelopen zaterdag was het zover, de viering van een historisch feit: het 40 jarig bestaan van het Dordtse Pijprokers Gilde (DPG).

En wat kan een mens zich beter wensen dan de tuin van een historisch museum (van Overschie) als ontmoetingsplaats te hebben om dan dat historisch feit met elkaar uitgebreid te vieren. Heel veel indruk maakte de (soort processie van) optocht van (bijna alle) leden van het gilde van het kerkplein naar de feest locatie via de hoofdstraat van Overschie. Dat ook de beschermheilige van het gilde, St. Nicotinus, in eigen persoon aanwezig bleek te zijn, was natuurlijk een geweldige verrassing. De gedane uitspraken door zijn heiligheid over het rookbeleid van de regering laat ik hier buiten beschouwing!

Uiteraard heeft de voorzitter van de NFP (tevens lid van het DPG) de feestgangers toe gesproken en  hen van harte gefeliciteerd met het bereiken van deze bijzondere mijlpaal. Hij kon het niet laten om het oprichtingsjaar 1982 van het gilde te voorzien van een persoonlijk sfeerbeeld: “in dat jaar (1982) ging ik zelf voor het eerst voor mijn werk met de trein naar Den Haag. Aan het begin van de reis zocht ik de speciale rook coupe op om daar met genoegen een pijp op te steken. Op mijn kamer bij VWS werd er tijdens vergaderingen (stevig) gerookt hetgeen geen probleem was, want er werd gewoon een raam open gezet voor de frisse lucht. Het DPG kwam dat eerste jaar bijeen in een historisch pand genaamd “huys met de gulden oliphant”. Wat een mooie tijden en sweet memories!

Andere tijden, andere regels, maar de leden van het DPG waren en zijn tot de dag van vandaag onberispelijk gekleed tijdens een officiële wedstrijd. Het NFP bestuur wenst hen goede samenkomsten toe op weg naar het volgende jubileum, ofwel op naar de 50!